неділю, 7 квітня 2013 р.

Про серіал


«Вели́чне столі́ття. Роксола́на» (тур. Muhteşem Yüzyıl) — турецький телевізійний телесеріал 20112012 року. З успіхом транслюється в АзербайджаніКазахстаніЧехіїСловаччині,БолгаріїСербії[1]АлбаніїХорватіїГреціїІраніОб'єднаних Арабських ЕміратахЛівані та інших країнах.

Сюжет

Телесеріал знятий за мотивами реальних подій, оснований на деяких історичних документах. Головним героєм телесеріалу є султан Сулейман I Пишний, якого самі турки називалиКануні, тобто «законодавець», що правив Османською імперією в XVI столітті, на яке і припав її розквіт. Головна героїня телесеріалу, його кохана і дружина, якій він дав ім'я Гюррем (Хуррем в історіографії) — «та, що завжди сміється», в Україні більш відома, як Роксолана. Гюррем, яку раніше звали Анастасією потрапила в полон до татар, які напали на її село і вбили батьків та сестру. Настю спершу відвезли до Криму, а звідти до Стамбулу де вона й потрапила до султанського палацу Топкапи. Побачивши султана Сулеймана українка відразу закохується в нього і тому вирішує будь-що завоювати любов цього суворого чоловіка. Завдяки жіночим хитрощам, підкупам, інтригам і своїй кмітливості Настя зрештою стає улюбленою наложницею султана. Вона зачаровує його своєю вродою, веселою вдачею і дотепністю. Змагаючись за кохання Сулеймана, Гюррем наживає собі ворогів через свій нелегкий характер, але зрештою вона досягає поставленої собі мети — помститися за смерть рідних і отримати владу над Османською імперією 
Українську красуню Настю, доньку сільського священика, татари викрали з рідного села, вбивши у церкві всю її сім'ю. Спершу вона потрапила до Криму, а звідти й до султанського палацу Топкапи у Стамбулі. Горда і норовлива дівчина спершу веде себе нерозумно: налаштовує людей проти себе. Але зустрівши султана Сулеймана І Пишного вона відразу закохується у нього і вирішує будь-що стати його улюбленицею та народити йому сина. Проти кмітливої та розумної Насті повстають — мати султана — Айше Хамса-султан, третя дружина султана — Махідевран, разом зі своїми свитами.
Борючись з інтригами та підступами Настя не рідко сама починає діяти подібними методами. Згодом їй вдається закохати у себе Сулеймана і щоб стати хасекі-султан вона приймає іслам, а султан їй дає ім'я Гюррем. В цей час у султана псуються відносини із Махідевран — матір'ю шехзаде Мустафи. Махідевран намагається будь-що налагодити стосунки із султаном і прибрати зі свого шляху Гюррем. Проте таким чином вона остаточно віддаляє від себе Сулеймана.
Паралельно розгортається сюжетна лінія Ібрагіма — друга султана Сулеймана, його сокольничого, потім хранителя палат і зрештою Великого візира. Ібрагім закоханий у Хатідже — сестру правителя, але розуміє, що немає права претендувати на її руку, бо він звичайний раб, грек за походженням. Ібрагім і Гюррем майже відразу відчули неприязнь одне до одного, яка з часом переросла у справжню ворожнечу, попри те, що в дечому їх долі схожі — вони обоє досягли значних статусів у султанаті. Хатідже також закохана у Ібрагіма, але розуміє, що це кохання заборонене, для неї, представниці Османської династії.
До палацу згодом потрапить угорка на ім'я Вікторія, нареченого якої убив сам султан Сулейман після нападу на палац короля Лайоша в Буді. Вікторія заслужить довіру не тільки Гюррем, але й самого султана та валіде, яка дасть їй ім'я «Садика». Єдине бажання Садики помститись Сулейману за смерть коханого. Через неї Гюррем помилково звинуватять у вбивстві однієї із наложниць гарему.
Доля направить до султанського палацу і колишнього нареченого Гюррем — художника Левка, який, як виявиться згодом, не загинув після нападу татар. Він візьметься малювати портрет Сулеймана і Гюррем. Левко має намір утікти разом зі своєю коханою Настею (Гюррем), але та відмовляється покинути Сулеймана і своїх дітей. Немало випробувань ще має випасти на долю героїв доки Гюррем стане матір'ю трьох султанових дітей, а Ібрагім і Хатідже одружаться…
Перший сезон серіалу закінчується кліффгенґером: паша Ібрагім залишає Гюррем і її колишнього нареченого у кімнаті давши їм самим вирішити хто помре з'ївши отруєний рахат-лукум: Левко чи Гюррем. Садика (Вікторія) має намір перерізати султану Сулейману горло у саду Ібрагіма-паші…
Левко з'їдає отруєний лукум замість Гюррем, і помирає, а Сулейман дивом рятується від смерті. Сулейман звинувачує Ібрагіма в тому, що той підпустив до нього так близько вбивцю. Ібрагім звинувачує у всьому художника-мініатюриста Матракчі, який за випадковим збігом обставин привів Садику до гарему і навіть мав намір одружитись на дівчині. Покарати Матракчі за його необережність Ібрагім вирішив тим, що Садику мав убити сам художник. Він утопив свою кохану.
Та Ібрагіма і так переслідують невдачі. Першу дитину подружжя втратило коли на палац Ібрагіма напали розлючені яничари — Хатідже упала, через це у неї трапився викидень. Коли пізніше народилась друга дитина, щастю молодого подружжя не було меж, але горе спіткало їх і тут, коли Хатідже годувала синочка груддю в ліжку вона заснула, і задушила вагою свого тіла хлопчика. Найбільшим потрясінням це стає для самої Хатідже, яка не вірить, що стала причиною загибелі немовляти.
У Гюррем з'являється суперниця — іспанська принцеса Ізабелла Фортуна, яка потрапила в полон до турецького пірата Барбаросси. Той відвозить її до Стамбулу де вона була викуплена султаном Сулейманом і прийняв у себе, як поважну гостю, але відмовився відпустити її додому. Він поселив її у мисливському будиночку. Згодом він закохується у молоду гарну іспанку і Гюррем ревнуючи свого коханого починає проти Ізабелли справжнісіньку війну — не на життя, а на смерть…
Гюррем стає матір'ю ще двох шехзаде — Селіма і Баязида. Проте вона має намір і надалі боротись із Махідевран і валіде, які всіма правдами і неправдами готові позбутись її. Та згодом ця ворожнеча перетворюється у небезпечну гру. Декілька разів валіде робить спроби вбити Гюррем. Одного разу їй допомогає в цьому Ібрагім — він наказує найманим вбивцям напасти на карету Гюррем коли та поверталась вночі зі старого палацу вЕдірне до Стамбулу. Наступного разу валіде збурює заколот у гаремі проти Гюррем. Декілька наложниць опікають обличчя дівчини вогнем.
Ібрагім згодом починає зраджувати Хатідже з Ніґяр-калфою в яку він закохається і змусить Матракчі одружитись на ній, але потім розірвати цей шлюб, щоб вони жили у фіктивному шлюбі — таким чином Ніґяр буде подалі від палацу, а Ібрагім зможе її періодично навідувати. Згодом Матракчі буде наполягати, що не може жити так далі, бо про те, що Ніґяр йому «зраджує» у місті ходять чутки. Вони розводяться офіційно. Від зв'язку з Ібрагімом Ніґяр вагітніє. Про це випадково дізнається Дайє, яка пробує врозумити Ніґяр, а пізніше про це дізнається й валіде, після чого у неї трапляється інсульт, що надовго прикує її до ліжка 
Після смерті матері султана валіде гарему спершу стає Махідевран, але Гюррем завдяки хитрій інтризі вдалось змусити Сулеймана позбавити її, Махідевран, звання валіде, яка потратила стільки коштів гарему, що не змогла повернути лихварці грошовий борг. Зрештою Сулейман назначає валіде гарему Гюррем, наприкінці другого сезону. Хатідже вирішує розлучитись з Ібрагімом, коли дізнається про його любовний зв'язок із Ніґяр і про те, що та незабаром народить дитину. Тим часом у палац потрапляє перська полонянка — Фірузе, яку привіз до Стамбулу турецький пірат і капудан-паша Барбаросса. Доля приводить її до султанського палацу, точніше до палацу її приводить Гюррем, яка викупила її з рабства. Але українська красуня навіть не підозрювала, що полонянка згодом стане її суперницею в боротьбі за кохання Сулеймана. Покровительками перської рабині стали Махідевран, Хатідже і Афіфе — годувальниця Сулеймана, яку запросили до гарему «навести порядок», вони захищають і оберігають нову коханку султана від Гюррем, та при нагоді роблять все щоб насолити останній. Та ніхто не підозрював, що Фірузе не просто рабиня, а представниця перської династії Тахмаспа І (Сефевідів) — ворогів турецької династії Османів, що врятувалась після корабельної аварії.
Із допомогою Рустема-паші Гюррем дізнається про таємницю Фірузе і зрештою султан Сулейман вирішує відправити Фірузе подалі від себе, у провінцію, щоб вона там жила. Гюррем святкує перемогу, але вона не змушує Фірузе виконати умову їхнього закладу, який вони якось уклали — та чиє кохання і відданість переможе залишиться із Сулейманом, інша накладе на себе руки. А щоб Фірузе більш ніколи не побачила Сулеймана вона через свої агентів повідомляє перську династію де перебуває Фірузе і ті її забирають до Персії.
До столиці приїздить Шах-султан сестра Хатідже і Сулеймана, яка про людське око вирішує підтримувати гарні стосунки з Гюррем, але насправді має досить далекоглядні плани щодо подальшого свого перебування в Стамбулі. Ібрагім у своєму честолюбстві зробив необачні кроки: він називав себе неодноразово «правителем Османської імперії» і «дресерувальником» султана при іноземних послах, про, що було записано до протоколів. Про ці протоки дізналась Гюррем і через Аяза-пашу передала їх Сулейману. Розгніваний Сулейман вирішує стратити Ібрагіма-пашу, але власна клятва забороняє йому це робити. За порадою він звертається до кадія Ебу-Сууда-ефенді, який після кількох днів роздумів пропонує стратити Ібрагіма-пашу вночі, коли султан буде спати, адже в такому разі він «не відповідає ні за чиї дії»

[ред.]Актори і ролі

АкторРольСтатус
Халіт ЕргенчСулейман I Пишний10-й султан Османської імперії, халіф
Мер'єм УзерліГюррем, Анастасія (в оригіналі телесеріалу Олександра), РоксоланаХасекі-султан, пізніше єдина законна (з якою було проведено нікях — процес укладання шлюбного договору) дружина султана, мати його п'яти дітей.
Нур Феттахоґлу (Айсан)Махідевран-СултанХасекі-султан, мати старшого шехзаде Мустафи.
Небахат ЧехреАйше Хафса Султан, частіше валідеКоролева-мати (валіде) і дружина султана Селіма I Явуза, керує гаремом.
Окан ЯлабикІбрагім-пашаВеликий візир Османської імперії, грек за походженням. В серіалі його християнське ім'я Тео.[2]
Сельма ЕрґечХатідже СултанСестра Сулеймана I і дружина Ібрагіма-паши.
Філіз АхметНіґяр КалфаКалфа в гаремі, пізніше отримала посаду хазнедар (Хазнедар — головна в гаремі, після валіде), згодом жінка Матракчі.
Сема Кечік-КарабельДайє-хатунСлужить у валіде 40 років, її права рука.
Алп ОйкенПапа Климент VIIПапа Римський
Ніхал БююкаґачҐюльшахПокоївка і права рука Махідевран.
Енґін ҐюнайдінҐюль-агаЄвнух гарема, вірний слуга Гюррем
Селім БайрактарСюмбюль-агаГоловний євнух гарема
Себахат КумашЕсмаСлужниця Гюррем і няня її дітей.
Сечкін ОздемірЛевко (у турецькому оригіналі Лео)Колишній коханий Анастасії (Гюррем), художник.
Фатіх АлМатракчи Насух(англ.)укр.Мініатюрист та винахідник, колишній наречений Садики, згодом чоловік Нігяр.
Мехмет ҐюнсюрШехзаде Мустафа(англ.)укр.Старший спадкоємець, син Махідевран (дорослий)
Беркан ДемірбагМустафаШехзаде Мустафа (дитина)
Тунч ОралМустафаШехзаде Мустафа (підліток)
Саадет АксойВікторія (Садика)Шпигунка чесько-угорського короля Лайоша II. Бажає помститись Сулейману за смерть свого нареченого.
Бурджу ТунаМарія (Ґюльніхаль)Подруга і служниця Анастасії (Гюррем).
Селен ОзтюркҐюльфем[прибрати шаблон]Вірна подруга Хатідже Султан, колишня Хасекі-султан, її діти померли.
Пелін КараханМіхрімах(англ.)укр.Донька Сулеймана і Гюррем (доросла)
Аїда АжарМіхрімахДонька Сулеймана і Гюррем (дитина)
Меліс МутлучМіхрімахДонька Сулеймана і Гюррем (підліток)
Езгі ЕюбоглуАйбіге-хатунПлемінниця валіде з Криму
Кадір ЧермікЛайош ІІКороль Угорщини і Чехії
Аріф ЕркінПірі Мехмед-паша(англ.)укр.Великий візир Порти
Арда АранатМехмет1-й син Сулеймана і Гюррем (підліток)
Беркеджан АккаяМехмет1-й син Султана Сулеймана і Гюррем (дитина)
Озґюр Еґе НалджіБаязид4-й син Султана Сулеймана і Гюррем (дитина)
Мурат ТузунАхмед-паша(тур.)укр.Ворог Ібрагіма; бейлербей Єгипту, грузин за походженням, згодом страчений
Юксел ЮналШекер-агаАга кухні, головний кухар.
Меліса СьозенНора (Ефсун)Служниця Гюррем, згодом буде замішана в інтригах проти Мустафи, але потім закохається в нього і завагітніє, померла після примусового аборту.
Мюжде УзманАрмінДонька Єгошуа-ефенді, перше кохання і жінка Балі-бея, що померла від чуми.
Бурак ОзчівітМалкочоглу Балі-бейКомандир/Герой. Згодом хранитель султанських палат.
Пинар Чаглар ҐенчтюркБейхан Султан(тур.)укр.Друга сестра Сулеймана I, жінка Ферхат-паші.
Тансел ОнгелАльвізе Луїджі ҐріттіПозашлюбний син Андреа Ґрітті, один з найбагатших людей в Османській імперії (з 1-ої по 36 серію)
Ерман СабанАльвізе Луїджі ҐріттіПозашлюбний син Андреа Ґрітті, один з найбагатших людей в Османській імперії (з 37 по 63 серію)
Юнал СілверКарл VІмператор Священної Римської імперії германської нації
Ківанч КілінчФерхат-пашаЧоловік Бейхан Султан
Октай ДенерЗенбіллі Алі ЕфендіНайстарший релігійний вчений
Хасан КючюкчетінІскандер ЧелебіДефтердар (головний скарбничий)
Аднан КочБехрам-пашаКолишній губернатор однієї із провінцій, знятий із посади Ібрагімом і який мріє помститись за це
Фехмі КараарсланАяз-пашаДругий візир Османської імперії
Гонка СалайадіФатма-хатунСлужниця в гаремі, служниця Махідевран. Одаліска шехзаде Мустафи
Мелке Іпек ЯловаПринцеса Ізабелла ФортунаПринцеса Кастилії і Леона
Джансу ДереФірузеПерська наложниця Сулеймана, суперниця Гюррем
Ачелья Самієлі ДанаоглуДжулія ҐонзаґаГрафиня Фонді і герцогиня Траєтто, покровителька художників і поетів.
Озан ГювенРустем ПашаПрибічник Гюррем, 34-й і 36-й візир султана Сулеймана I.

[ред.]Прем'єра У Туреччині серіал виходить:У Туреччині

  • Перший сезон (серії 1-24) виходив з 5 січня 2011 року по 22 червня 2011 року на турецькому каналі Show TV і транслювався кожну середу о 20:00.
  • Другий сезон (серії 25-63) виходив з 14 вересня 2011 року по 6 червня 2012 року на турецькому каналі Star TV і транслювався щосереди о 20: 00.
  • Третій сезон (серії 64 — …) вийшов 12 вересня 2012 року на турецькому каналі Star TV, і транслюється по середах.
  • В Україні
Український телеканал 1+1 почав транслювати 1 сезон телесеріалу з 8 жовтня 2012 року, щотижня з понеділка по п'ятницю о 17:10. З 5 листопада телеканал 1+1 почав транслювати 2 сезон телесеріалу «Величне століття. Роксолана».[1].
З 25 січня телеканал 1+1 розпочав повторний показ двох сезонів «Величного століття. Роксолана», доки в Туреччині тривають зйомки 3 сезону. Його показ планується по завершенні повтору перших двох[3].    
У Росії
У Росії серіал виходить на телеканалі «Домашній», де отримав свою розбивку по сезонах.
  • Це найдорожчий телевізійний проект в історії турецького телебачення;
  • деякі сцени знято в реальних історичних інтер'єрах палацу Топкапи;
  • перший східноєвропейський серіал, який побачили глядачі США;
  • основою сценарію стали середньовічні документи та історичні романи;
  • для зйомок фільму було збудовано 2100 кв.метрів декорацій: використано 1000 кв.метрів каменю, 1800 кв.метрів справжнього мармуру, 2500 шт. залізного профілю, 1,5 тонни фарби;
  • кастинг на головну жіночу роль тривав 8 місяців, участь у ньому взяли актриси з ТуреччиниАмерикиНімеччиниНідерландівВеликобританіїМакедоніїХорватіїБолгарії;
  • над декораціями 5 місяців працювали 120 осіб, серед них 30 скульпторів і художників;
  • на каналі Show TV пілотну серію показали двічі, створивши прецедент на турецькому телебаченні;
  • актор Халіт Ергенч (виконавець ролі Сулеймана) завжди запізнюється на зйомки щонайменше на півгодини;
  • у 4-й, 12-й, 17-й та 22-й серіях за кадром чути звук літака;
  • прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп виступив із заявою, що творці серіалу «намагаються показати історію Туреччини в негативному світлі»[1];
  • українська актриса Ольга Сумська (відома роллю Роксолани в українському серіалі Роксолана) озвучує матір султана (валіде)[4].

Немає коментарів:

Дописати коментар